Paylaş |
|
Tweet |
Als hastalığı, insana ait merkezi sinir sistemine etki eden ve insanın en önemli sistemini çökerterek, kısa sürede ölüm ile sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Bu hastalık ile ilgili, geniş çalışmalar yapılmasına rağmen, nedeni bir türlü bulunamamıştır. Hastalık, sinir sistemine ait, beyincik ve omurilik gibi önemli organlardaki nöronları etkilemektedir. Nöronların ölümü ise; kişinin bitkisel hayata geçişine ve vücudunun çözerek ölmesine neden olmaktadır. Bu süreç ise; yaklaşık olarak 3-4 sene kadar sürmektedir.
Als hastalığının ilk belirtileri, yalnız bu hastalığa ait belirtiler olmadığından dolayı teşhisi çoğu zaman, hastalığın ilerlemesi ile birlikte yapılmaktadır. Hastalığın ilk evrelerinin belirtileri, ellerinde titremeler oluşması ve elindeki almış olduğu maddeleri kavramakta zorluk çekme, kaslarında oluşan zayıflıktan ötürü olan ağrılar ve yorgunluk hissi Als’nin en belirgin belirtilerinden olurken, kas zayıflamalarına bağlı olarak, ani şekilde sakarlık artışı gözükmesidir. Bunların yanı sıra, kişinin konuşmasında bozulmalar ve takılmalar olabilmektedir. Bu belirtileri kendisinde ya da etrafındaki insanlarda fark edenler, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalılar.
ALS hastalığın kesin teşhisi için, kan tahlillerinin yanı sıra, MRI Taraması ve EMG testleri istenir. Kas biyopsisi yapılır. Kimi zaman testlerde yeterli sonuç çıkmadığında, doktorlar 1-2 ay sonra, testlerin yenilenmesini isterler. Kişi Als hastalığına sahip ise; bu hastalık için kullanılmakta olan tek ilacın kullanımına başlar. Bu ilaç, yalnızca hastanın ömrünü uzatmak ile kalmaz, belirtilerin daha yavaş bir şekilde ortaya çıkmasını ve ağrılarının azaltılmasını da sağlar.